Demonstraties

Schapen scheren
Tijdens Joure onder de wol wordt gedurende de gehele dag schapen geschoren. De schapen van de schaapskudde St. Landschapsbeheer Terra worden dan door een vakkundige schaapsscheerder uit hun winterjas geholpen.
De vachten kunnen gekocht worden, zodra geschoren zijn. De vachten kunnen gebruikt worden om mee te vilten, spinnen etc.
Alle schapen worden geschoren in de tuin van de RK-kerk te Joure.

Machinaal kaarden en hand kaardmolen
Kaarden kan met de hand of machinaal. Beide technieken worden doorlopend getoond.
Bij “Kaarderij Wollust” laat men zien hoe gewassen wol wordt gekaard. Het kaarden is een bewerking van ongesponnen wol. Het kaarden van de wol maakt het mogelijk dat bij een verdere bewerking tot draad, de vezel los gemaakt wordt en hierna gemakkelijker te verwerken is.
Bij “de Wolkelder” kun je zien en ook zelf proberen hoe een hand kaardmolen werkt.
Low Lands Legacy heeft ook de kaardmolens mee en laat jullie ook zien hoe verschillende kleuren wol gemengd kunnen worden tot nieuwe kleurcombinaties.

Spinnen van XXL draden
Spinnen van wol is ontzettend leuk om te doen. Leer zelf hoe van losse gekaarde wol je een mooie draad kunt maken. Draden kun je van ragfijn tot super XXL spinnen. Welke techniek is er voor nodig om deze handvaardi”gheid onder de knie te krijgen? Laat je informeren en probeer zelf uit bij “De Wolkelder”

Schapenkaas
Echte Friese schapenkaas van d’Ouwe Sylster is een eerlijk eigengemaakt product uit het Noorden van Frysl├ón. Probeer de naturel of de met kruiden aangemaakte kazen op “Joure onder de wol”

Droogvilten
Vilten kun je op vele manieren doen. Met water en zeep maar ook met gekleurde wol.
Jantina laat aan haar stand zien hoe je met kleurige wolvezels aan de slag kunt en heuse schilderijen kunt maken.

Breiriem
Wat is een breiriem, wat kun je ermee en hoe gebruik je een breiriem.
Monique van Kantwerk legt je met alle plezier uit waarom zij fan is van de breiriem.

Weven
Laat je verrassen wat er allemaal met een draad gemaakt kan worden. Een van de vele gebruiksmogelijkheden van draad is het weven van de draad tot een lap stof. Naast kleine weefgetouwen voor op tafel zijn er ook staande weefgetouwen waarop grote werkstukken gemaakt kunnen worden. Patiss heeft alle mogelijkheden om je dit te laten zien in huis. Je ook zelf eens proberen.

%d bloggers liken dit: